Review from zwaremetalen.com

Eigen Beheer, 2014

PinkRoom, een potje progressie uit Polen. Ik moet toegeven dat ik niet al teveel verwachtte op basis van deze bandnaam en de droge ‘rock’-beschrijving die van dit viertal te vinden was op hun Facebook-pagina, maar dat is even helemaal anders uitgedraaid. Marcin en Mariusz gaan binnen de band al iets langer mee en sinds twee jaar is deze band eigenlijk pas bezig met musiceren op hoogstaand niveau. Er was het debuut Psychosolstice dat ons nooit bereikte, maar met Unloved Toy is dat wel het geval.

Aparte prog wel, die vooral de focus legt op rustig, maar wel indrukwekkend technisch en warm gitaarspel met daarnaast een sferig synthlaagje. Er hangt erg vaak een soort van speelse sfeer binnen deze muziek die wordt uitgelokt door het lichtjes funky progspel, maar zeker ook door de goedgebrachte vocalen die meestal ergens tussen Åkerfeldt en Wilson in passen. Eigenlijk zou dit muzikaal ook perfect iets geweest kunnen zijn van dat duo, met wat hints van zowel het rustigere werk van Porcupine Tree als het atmosferische van Opeth. Soms legt PinkRoom even wat meer dreiging in de grooves, maar dan vooral om wat meer spanning en afwisseling aan te brengen op progressieve wijze, wat trouwens ook op heel wat andere, sterke manieren gebeurt. Zo ben ik erg te vinden voor de mysterieuze gastzang van Elena op In Train, maar weten de jazzy of elektronische tussendoortjes me zeker ook te boeien.

Over het algemeen dus rustig, maar het zit ook gewoon perfect in mekaar. Een prima progband is dit die veel meer aandacht verdient. Misschien zit er af en toe een accent in Unloved Toy dat wat moet wennen, maar hier is duidelijk over nagedacht.

http://www.zwaremetalen.com/recensie/31205/PinkRoom-Unloved-Toy.html

171